Om bruksgodset

Muggarna (och givetvis övrigt bruksgods) du kan köpa från Madelen Rensmo Konst & Keramik är gjorda helt för hand en och en. Här kan du läsa om den långa process som krävs för att göra en lerklump till vacker funtionell konst.

Först drejar jag muggarna, dagen efter beskickas botten (”svarvas av”) så den blir fin, och därefter får muggarna sina handtag. Sedan låter jag muggarna torka långsamt för att de inte ska spricka. När de är torra granskar jag muggarna, sorterar bort de som inte håller måttet och kontrollerar att muggarna står plant. Nu är det dags att bränna dem för första gången. Efter bränningen glaserar jag muggarna i deras respektive färg och bränner dem igen till nästan 1300°C. När jag sedan efter några dagar kan öppna ugnen och plocka ut muggarna är de blanka och fina i sina färger.

Det är nu det verkliga jobbet börjar. Motiven.

Motiven har jag först tecknat på vanligt papper. Därefter har jag scannat in i dem datorn, redigerat, korrigerat och satt samman de olika mönstren tills jag är nöjd. Efter det skickar jag mina motiv till en skicklig tryckare som screentrycker dem med keramisk färg på särskilda papper. Tryckaren täcker slutligen motiven på pappren med en genomskinlig speciell lack vars syfte ni snart får läsa om. Därefter får jag tillbaka mina motiv från tryckeriet.

Nu är det dags för mig att klippa ut motiven, varje liten lada, kyckling och prinsessa är för sig och måste noga klippas ut. Nu är det äntligen dags för mig att börja bygga mina sagor. I och med att varje motiv är för sig blir varje mugg olika från nästa. På en mugg jagar en katt några kycklingar, på nästa går det motorvägar mellan två slott, på den tredje leker barn under ett stort träd och på den fjärde flyger en helikopter över en flock kor. Här finns givetvis slott, men även fåglar, förälskade par, trädkojor, bilar och mycket mer.

När jag sätter samman motiven skapar jag berättelser. Det finns en saga i varje mugg. En saga som du själv får fantisera fram och utveckla hemma vid köksbordet.

För att få fast motiven på muggarna lägger jag de utklippta motiven i lite vatten en stund, då lossar det där speciella pappret och lagret med lack från varandra. Lacklagret är ungefär som en tunn plast och det är på den som motiven sitter fast. Med hjälp av en liten pensel lägger jag sedan försiktigt på plasten med motiven på muggen och slätar ut för att få bort alla luftbubblor.

Nu är det inte långt kvar innan jag håller en färdig mugg i handen. Efter att muggarna torkat är det nämligen dags för en tredje bränning. Under den här sista bränningen bränns lacken bort och lämnar bara den keramiska färgen kvar, som i sin tur smälter in i glasyren på muggen. Det är därför muggarna tål diskmaskin och micro, mönstren kommer inte diskas bort, tur va?

Det är alltså inte bara en mugg jag säljer. Det är pillig kärlek, omsorgsfull tid, noggrann kvalitet och något helt unikt du köper från Madelen Rensmo Konst & Keramik.